Bättre sömn med mörker

Det finns många saker som hänger ihop med hälsa och sundhet. Det är långt från bara motionen och dieten som betyder någonting. En av de saker som är allra viktigast är att vi får vår sömn. Hur mycket vi behöver skiljer sig från person till person. Medan någon klarar sig bra med 5-6 timmars sömn finns det också många som behöver cirka 8 timmar, vilket också är det som rekommenderas för vuxna.

 

Livsnödvändigt att sova

Det kan dock finnas perioder i livet där det kan vara mer än vanligt svårt att få den nattsömn som man behöver. Ett av de stadierna är naturligtvis om du får barn. Visst finns det barn som kan sova hela natten redan från späd ålder, men för de allra flesta av oss betyder barn att du säger hej då till större delen av sin normala sömn. Det kan faktiskt också vara skadligt för hälsan.

Forskning visar att om du inte får tillräckligt med sömn under en lång tid kan det vara skadligt för hjärnan. Hjärnan gör sig av med restavfall när vi sover, men om vi inte sover tillräckligt kan restavfallet hopas upp vilket kan vara hälsofarligt. Det finns forskare som hävdar att sömnbrist kan kopplas ihop med sjukdomar som alzheimers. Det finns det dock inte bevis för.

 

Flera faktorer påverkar sömnen

Det är många faktorer som spelar in när det handlar om att få en god natts sömn. Det kan vara allt från att ha en bra säng och en bra kudde till temperaturen och om det är mörkt i rummet. Mörker är faktiskt viktigare än många tror. Med hjälp av en rullgardin kan du enkelt göra rummet mörkt vilket kan vara nödvändigt under ljusa sommarnätter.

Vår sömnrytm styrs av ljuset och om det inte finns mörker i rummet där du sover, kan det vara svårt för kroppen att förstå. Även om du tror att du sover bra är det alltid säkert att kroppen håller med. Hormonet leptin stiger när du är i mörker. Leptin gör bl.a. att vi inte är hungriga på natten medan vi sover i mörkret. Är du hungrig sover du inte bra så mörkret förhindrar därför också hunger.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *