Förebygg åderbråck genom motion

Om du har svullna ben eller värk i benen så kan det vara så att du drabbats av åderbråck benen. Som tur är finns det behandlingar för att ta bort åderbråck. Men det är också fullt möjligt att lindra besvären själv, genom att motionera mera.

Vad är åderbråck?

Åderbråck innebär förlängda och utvidgade vener, vanligast är att det drabbar benen. Det är inte farligt med åderbråck, men kan ändå innebära en hel del besvär. Det kan bli värre ju äldre du blir och dessutom kan äldre människor få sår på grund av åderbråck. Genom att motionera regelbundet kan du förebygga åderbråck. Det går också att minska trycket med hjälp av massage och stödstrumpor som stimulerar blodcirkulationen.

Rör på dig och motionera regelbundet

Genom att ta pauser då och då så kan du minska risken för åderbråck. Särskilt om du har ett stillasittande arbete, är det viktigt att ta regelbundna pauser. En bra idé kan vara att gå upp och röra på sig någon gång var 15:e minut eller var 30:e minut. Då stimulerar du blodcirkulationen.

Det bästa är om du dessutom kan träna mer intensivt några gånger i veckan. Det behöver inte vara träning som du blir totalt utmattad av, det kan räcka med några längre promenader i veckan. Det är en träningsform som de allra flesta kan ägna sig åt. Dessutom kan det vara riktigt trevligt att komma ut i naturen och röra på sig. Kanske kan du ta promenaderna tillsammans med någon i din familj eller någon vän? Då blir det ännu roligare att gå ut och gå.

Om du inte gillar promenader kanske du kan cykla eller simma? Det är också skonsamma och bra träningsformer som kan passa de flesta. Det viktiga är faktiskt inte vad du gör, utan att du rör på dig!

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *