Hemorrojder är ett ömtåligt ämne

Hemorrojder är på flera sätt ett ömtåligt ämne. Det kan både vara väldigt ömt och smärtsamt att ha och är samtidigt något som många människor drar sig för att prata om. Det är jättedumt eftersom det är en av de mest utbredda åkommorna i vårt avlånga land. Det finns inga exakta siffror men uppskattningsvis blir var tredje svensk drabbad hemorrojder någon gång i livet.

 

Därför får vi hemorrojder

Det finns flera olika anledningar till varför man får hemorrojder. De flesta kvinnor får det på grund av graviditet medan väldigt många män sitter för länge på toaletten och pressar för mycket. Dåliga toalettvanor är alltså en av huvudorsakerna till hemorrojder. En annan anledning kan vara dålig kost. Om du äter du rätt kost så har du en hälsosam tarmflora, bra tarmrörelser och därmed regelbunden avföring.

Många drar sig för att prata om det här med sin doktor. Vilket ju de flesta som har problem med blindtarm, njursten eller liknande inte gör på samma sätt. Anledningen till att hemorrojder verkar vara ett tabubelagt ämne att prata om, beror förmodligen på att de uppstår på grund av dålig mage och hård avföring.

 

Hur man behandlar hemorrojder

Förr i tiden skar man ofta bort hemorrojder i ett litet kirurgiskt ingrepp, vilket resulterade i efterföljande smärtor. Den här metoden används inte så ofta utan fokus idag ligger mer på att den drabbade själv måste göra en aktiv insats med kost och liknande. Det är endast i extrema fall man tar till kirurgi. Idag finns det många medel som lindrar smärta i samband med hemorrojder, analklåda och andra genanta åkommor. De medel som går att köpa kan, förutom att lindra och vara smärtstillande, också få magen i god form så att du får en mjukare och bättre avföring. Vilket i slutändan är med till att bota dig.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *