Köp av canvastavlor: några tips

Alla vill ju ha ett snyggt inrett hem som det är en fröjd att vara i. En viktig plats för att få en snygg bostad är att ha vackra väggar. Man brukar säga att hemmet väggar är stället där inredningen börjar.

Naturligtvis är det viktigt att ha snygga väggar som är målade i passande färger utan massa hål och ojämnheter. Men när man väl har det fixat är rätt tavlor ett måste. Hur ska man då tänka när man köper nya tavlor till ens väggar, som till exempel canvastavlor? Ska man försöka hålla sig till en viss stil eller kan man blanda efter eget önskemål?

I den här texten går vi igenom några tips och tricks med saker att tänka på för dig som är ute efter snygga canvastavlor som passar just din bostad.

En canvas med ram

En av de första sakerna du behöver bestämma är om du vill ha en canvastavla med eller utan ram. Många canvastavlor kommer med en spännram inkluderad. Denna sätter du ihop själv på ett enkelt och smidigt sätt utan någon förkunskap eller några speciella verktyg för den delen.

Allt som behövs följer med i paketet när du köper en canvastavla med spännram – resultatet blir oftast snyggt. Därför är detta ett mycket populärt alternativ för folk som köper canvastavlor.

Vilken storlek passar rummet?

Nästa viktiga sak att titta på är storleken på tavlan. Här är det svårt att ange någon rätt eller fel storlek utan det beror helt på hur rummet är uppbyggt. Lagom är alltid att föredra – en stor tavla kommer se konstig ut och dra onödigt mycket uppmärksamhet till sig. En liten tavla gör det motsatta och är minst lika illa som en för stor.

Tejpa på väggen

Ett tips är att tejpa upp väggen innan för att se ungefär hur mycket plats tavlan kommer att ta. Gör storleken på rutan av tejpen i samma storlek som den canvastavla du planerar att köpa.

Ännu bättre är om du redan har en tavla i ungefär samma storlek sedan innan. Då kan du hänga upp den som test för att känna hur det känns innan du genomför köpet.

Canvastavlor har olika form

Nästa viktiga sak att tänka på formen på canvastavlan. Inte heller här finns det något rätt eller fel utan det beror på personliga preferenser och rummets inredning och design i övrigt. De vanligaste alternativen är en tavla som är kvadratisk, rektangulär i någon form eller rund – även om den sistnämnda är mer ovanligt.

Även här är det viktigt att fundera på storleken på väggarna för att hitta det som passar bäst. Om du planerar att sätta upp tavlan på en smal vägg nära en dörr är en rektangulär tavla i stående format ett tips. Har du däremot en lång och bred vägg är en rektangulär tavla som “ligger ned” ett bättre alternativ.

Är väggen någorlunda kvadratisk är en kvadratisk tavla att föredra.

Ett sista tips…

Ett sista tips är att besöka grannar, vänner, släktingar och notera vilka tavlor de har på sina väggar. Det är inte fel att kopiera andras design och inredningsalternativ.

Varför uppfinna hjulet på nytt om du ser någon annans bostad som har tavlor som du verkligen tycker om? Kopiera rakt av!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *