Om fotvård på vandringsresan

Att åka på vandringsresor börjar bli allt mer populärt bland svenskar. Förmodligen beror det på att vandring är ett underbart sätt att uppleva en plats, samtidigt som man dessutom får daglig träning på ett härligt sätt. Du har säkert sett bilder på sociala medier på folk som vandrar på något av de vackra fjäll som finns i norra Sverige, pilgrimsleder i Spanien eller kanske till och med Inkaleden till Machu Picchu? Om du själv funderar på att ge dig ut på en vandringsresa följer här några tips och råd om hur du bäst vårdar dina viktigaste redskap under vandringen – fötterna.

Rätt skor

Rätt skor är det absolut viktigaste att tänka på när det kommer till fotvård under vandring. Du kanske hört hur mycket det pratas om bra skor till vardagen? Tänk dig då en vandringsresa där du inte gör mycket annat än att just vandra. Utan bra skor som är gjorda för långa vandringar och med bra, stötdämpande sulor riskerar du inte bara att få en jobbig resa, utan du riskerar även din fothälsa på längre sikt. Vid val av skor behöver du även tänka på temperatur och väder dit du ska – om det ska vara lite kallt och blött är det givetvis viktigt att du väljer ett par rejäla vandringskängor, och inte de nättaste vandringsskorna.

Har dina fötter specialbehov?

Vandringsresan är inte utesluten bara för att du, som många andra, har fotproblem såsom pronation eller hälsporre – bara du skaffar rätt utrustning, som dina fötter mår bra av. Detta är väldigt viktigt i vardagen, men det är återigen extra viktigt om du ska på vandringsresa. När du har valt ett par bra vandringsskor behöver du komplettera med ett par inlägg som kan behandla dina fotbesvär. Ta en titt hos en seriös butik som Align för att hitta iläggssulor för pronation och andra fotbesvär.

Produkter för fotvård

När dagens vandringsetapp är avklarad och du slappnar av på hotellrummet eller i tältet är det dags för lite skön eftervård. För bra eftervård krävs bra produkter för fotvård: en bra fotkräm att smörja in fötterna med (om du har problem med hälar som lätt spricker är detta extra viktigt), sårrengöring och fotplåster för eventuella skavsår som behöver behandlas, och en eller flera fotfilar. Avsluta gärna en härlig fotlotion, så får fötterna en riktigt skön nattvila.
Som en förebyggande fotvårdsåtgärd, använd också en vandringstejp för att undvika uppkomsten av skavsår och blåsor! Du kanske inte tror att det behövs, men du kommer ångra dig bittert om olyckan väl är framme.

Lufta fötterna under vandringen

Dina fötter mår inte bra av att vara instängda i ett par skor i för långa perioder. Detta eftersom blodcirkulationen hämmas, oavsett hur bra skor du har. Gör det till en vana att ta av dig skorna och lufta fötterna under varje paus, så kommer fötterna orka längre och må bättre. Det finns dessutom få saker som känns så skönt som att släppa ut ett par trötta fötter i den friska luften, och spritta lite med tårna!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *