Så väljer du rätt racercykel

Racercyklar är gjorda för dig som vill köra snabbt och samtidigt långt. Racercyklar används till exempel i det populära “Tour De France” där många kända cyklister tävlar på långa sträckor i flera dagar. Tour De France är världens största cykeltävling och körs varje sommar. Det anses vara den tuffaste och mest prestigefyllda cykeltävlingen i hela världen.

I Tour De France kör man det som heter landsvägscykling. Landsvägscykling uppfanns i slutet av 1800-talet, då sporten var väldigt populär i framför allt i västeuropeiska länder. Vid landsvägscykling är cykelutrustningen i tipp topp och här kan cyklisterna komma upp i hela 110 km/timmen i nedförsbacke och 60 – 90 km/timmen vid slutspurten.

 

Färger och design på racercyklar

Du kan välja vilken färg du vill på din racercykel. Färgerna brukar vanligtvis vara en kombination av vit eller svart plus ytterligare en färg. Några av de vanligaste är röd, blå, grön, grå, silver, guld, turkos och lila. Färgvalet är upp till dig själv eftersom racercyklarna finns i så många olika färger och kombinationer.

En racercykel är aerodynamiskt konstruerad så att den professionella cyklisten kan köra så fort som möjligt. Cykeln är vanligtvis väldigt smal och har krökt handtag för maximal komfort och litet avstånd till bromsar och växlar. Däcken är också aerodynamiska och ofta gjorda av aluminium eller kolfiber. Professionella cyklister föredrar kolfiber eftersom det är ett lätt material men samtidigt mycket starkt.

 

Däck

Profilen på däcket betyder mycket för aerodynamiken. Det finns tre olika normala profiler, låg (vanligt), medium och högt. En högre profil väger mer och därför måste man försöka hitta en balans mellan aerodynamik och vikt beroende på vilken terrängen du ska köra i.

 

Lågprofil

Lågprofil är den vanligaste av alla profiler. Den används i standard racercyklar, i citybikes och i mountainbikedäck. Det är vanligtvis 25 mm eller mindre. Det bra med låg profil är att det inte väger lika mycket som de större profilerna. Mindre storlek kostar också mindre pris.

 

Mediumprofil

Mediumprofil är inte lika vanliga som låg- och högprofilsdäck men är en mycket bra kombination av vikt och aerodynamik. Mediumprofilen är perfekt och skräddarsydd för kuperat landskap, backar och terräng. Bredden är vanligtvis 25 – 40 mm.

 

Högprofil

Högprofil är den mest populära och lämpar sig för den mesta terrängen. Den är vanligtvis 40 mm och ger en mycket bra och hög aerodynamik.

 

Sprocket

Placerande hjul är utformade för att skapa så mycket aerodynamik som möjligt och används därför vanligen endast i enstart och triathlon, där hög aerodynamik är avgörande. Nedre delen av hjulet är dock att om du får en sidvind kan du lätt påverkas av det.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *