Upplevelse: Forntida civilisationer och tusen nyanser av grönt

…Luften är tunn, men frisk, trots att du kikar ned på en av världens mest berömda sevärdheter. Du befinner dig nämligen ca 2800 meter över havet, vid solporten Inti Pinku. Där blickar du ner över storslagna Machu Picchu, med ett landskap som tycks innehålla tusen nyanser av grönt. Och det högt uppe i bergen, där man annars förväntar att se klippor, dimmoln och kanske snötäckta toppar.

Att uppleva Machu Picchu lämnar ingen oberörd, och man är närmast garanterad ett minne för livet. Den för -Columbus -historiska staden Machu Picchu är också, inte helt oväntat, med på UNESCOs världsarvslista. Numera tillhör bergkammen över Urabamba-dalen varpå den unika staden är placerad, det sydliga Peru.

Inka civilisationen

Förutom det deciderade ögongodis som Machu Picchu erbjuder, är det fascinerande att tänka på, att staden troligtvis fungerade som en slags rekreations by för Inka-ledare och Inka-civilisationens högtstående medborgare. Detta är i alla fall det man tror sig kunna utleda av de arkeologiska utgrävningar som gjorts där, tillsammans med bevarade kolonidokument. Stadens historia är dock omgiven av mystik, vilket gör platsen otroligt spännande för alla med en äventyrar-gen gömt inom sig.

Inka-civilisationen växte fram i Perus högländer någon gång under den första halvan av 1200-talet. Civilisationen var välutvecklad och sofistikerad för sin tid, och trots höglandets svåra terräng byggde man huvudvägar som genomkorsade landet. Deras arkitektur och anläggningar, med bland annat terrasserade sluttningar och akvedukter var långt före sin tid, om man jämför med oss européer.

Jaguarens Klippa

…Bara ett par dagar efter att du upptäckt hur vackert grönt kan vara, står du nu framför en utsikt med tusen nyanser av blått. Det är himlen som speglar sig i Titicacasjön. Det är Sydamerikas största sjö, och den är speciell eftersom den ligger 3800 meter över havet. Detta faktum gör Titicacasjön till världens högst belägna sjö med reguljär båttrafik. Namnet ‘Titicaca’ betyder “jaguarens klippa” på Aymara, som är en sydamerikansk språkfamilj. Klippan är belägen på Titicaca-ön och var en helig plats för aymarafolket och senare för inkafolket. Upplevelserna stammar från en resa till Peru, där man kan uppleva dessa vackra, men ibland barska, miljöer blandat med mystik och historiska platser och monument. Du kan bland annat uppleva dessa miljöer med lamatours.se, och du kan se deras utbud av upplevelseresor till Sydamerika här https://www.lamatours.se/resor.htm.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *